mancare discurs 5

Tu ce mănânci înainte de a vorbi în public?

Indiferent dacă ești o persoană timidă sau nu, trebuie să recunoști că emoțiile tot reușesc să iasă la iveală atunci când urmează să ții o prezentare. Chiar și vorbitorii profesioniști, care au ținut o grămadă de discursuri la viața lor și au acumulat experiență, încă simt acei ,,fluturași în stomac” atunci când trebuie să vorbească în fața publicului. Singura diferență e că ei au învățat să îi coordoneze să zboare în același ritm și nu haotic.

mancare discurs 9

În plus, poate ai observat și tu că emoțiile se află în strânsă legătură și cu sistemul digestiv. În vreme ce unii oameni simt nevoia să mănânce ceva înainte de un eveniment important, alții nici măcar nu se pot atinge de mâncare. Astfel, emoțiile ajung practic să dicteze și ,,starea de spirit” a stomacului și a intestinelor:  fie că îți dau o senzație de foame sau de greață, fie că îți accelerează tranzitul sau te balonează. Iar acest lucru poate nu doar din cauza alimentelor ce le-ai mâncat.  Îți sună cunoscut?

Totuși, așa cum vorbitorii profesionști au învățat să își coordoneze ,,fluturașii”, așa poți să înveți și tu să îți întărești sistemul digestiv și să te hrănești corespunzător înainte de o prezentare importantă. Iată aici câteva sfaturi practice pentru a evita momentele neplăcute dinaintea sau din timpul prelegerii tale:

1. Nu vorbi în fața publicului cu stomacul gol.

Este foarte important să mănânci înainte de prezentare dacă nu vrei ca publicul să audă niște sunete ciudate ce provin de la stomacul tău.mancare discurs 2 Pe lângă că e un sentiment neplăcut sau amuzant pentru unii, foamea îți poate perturba și capacitatea de concentrare și riști astfel să uiți de unele elemente cheie din prezentare. Ca să nu mai vorbesc de faptul că unii experimentează și stări de leșin datorită nivelului scăzut de zahăr din sânge (hipoglicemie). Așadar, fă-ți timp să mănânci! Totuși, nu exagera cu cantitățile, deoarece nu vrei să fii nici prea balonat. Ideea e să ai ceva în stomac, nu să îl umpli până la refuz.

2. Alege timpul optim de a lua masa înainte de a vorbi în public.

mancare discurs 3Cel mai bine e să te orientezi  în funcție de programul tău de mese și ora la care este programată prezentarea ta. Dacă prezentarea se apropie de una din mesele tale principale, atunci ar fi bine să mănânci ceva mai consistent cu aproximativ o oră înainte de a vorbi în public. În cazul în care este programată între mesele principale, poți să iei o gustare cu cel puțin 30 minute înainte de prezentare. Și dacă știi că te numeri printre persoanele căror li se face rău de la emoții, evită să mănânci hrană solidă cu cel puțin o oră înainte de a vorbi. De asemenea, încearcă să bei porții mici de lichide și împarte-ți mesele principale din ziua cu pricina în mese mici și dese din alimente pe care le tolerezi, deoarece un stomac gol ar putea să accentueze senzația de rău.

3. Ce să mănânci înainte de a vorbi în public?

Peanut-Butter-Toast-4-of-14Pe cât de important este să mănânci înainte de prezentare, pe atât de important este și ce mănânci! Evită mâncărurile grase (de exemplu cărnurile roșii, alimentele prăjite în ulei etc) sau produsele rafinate, cu mult zahăr sau intens procesate (prăjiturile, foietajele, fastfood  etc), deoarece acestea îți vor îngreuna digestia și îți vor încetini restul funcțiilor, printre care și concentrarea.  Totodată, nu te arunca nici pe alimentele cu prea multe fibre, pe cele foarte picante sau care dau flatulență (leguminoasele, cruciferele) pentru că acestea îți accelerează digestia. Încearcă să mănânci ceva cât mai ușor ca de exemplu o salată, pâine prăjită cu pastă tartinabilă (unt de arahide), supă de legume, orez cu legume etc și nu complica rețetele. În cazul în care servești doar o gustare, alege un fruct care știi că nu te balonează (de exemplu o banană sau un măr), câteva fructe oleaginoase crude și nesărate (nuci, alune de pădure, migdale, caju etc)- dar nu prea multe – sau niște legume proaspete (ca de exemplu morcovul tăiat bețișoare).

4. Nu consuma alimente noi, stimulente sau alcool înainte de a vorbi în public. Bea apă!

mancare discurs 10Evită să consumi un aliment nou chiar înainte de prezentare, pentru că nu știi cum va reacționa organismul tău la acel produs. Poate fi de bine sau poate fi de rău, așa că mai bine rămâi la alimentele tale obișnuite. De asemenea, evită cafeaua, tot ce conține cofeină sau ceaiul verde, deoarece au un efect laxativ, stimulează sistemul nervos și prin urmare accentuează și emoțiile. De asemenea, nici alcoolul nu e de folos, pentru că și în cantități mici poate să îți perturbe capacitățile cognitive, de care chiar ai nevoie ca să dai randament maxim.

Mai bine rezumă-te la câteva pahare cu apă plată sau apă cu lămâie. Pe lângă faptul că te ajută să te menții hidratat, te ajută să ai o voce clară, fără să mai fie nevoie să îți dregi gâtul.

Acestea fiind scrise, eu îți doresc multă baftă în toate prezentările pe care le vei susține! Sunt convinsă că dacă vei lua în considerare măcar o parte din sfaturile de mai sus îți va fi mai ușor să coordonezi acei ,,fluturași din stomac”.

Pe curând! 😀