post

Tu ce mănânci în perioada postului?

De câte ori nu ți s-a întâmplat să nu ai idee ce să mănânci atunci când ții post?  E o problemă cu care cred că se confruntă foarte mulți, mai ales înainte de principalele sărbători cum sunt Paștele sau Crăciunul. Cu toate acestea, înainte de a menționa câteceva despre principiile alimentare, este important să înțelegi și ce înseamnă cu adevărat postul.

La prima vedere, postul ar putea fi considerat ca un fel de privare temporară de anumite alimente de origine animală, dar dacă stai să te gândești, e mai mult decât atât. Nu am să intru în detalii, dar am să îți spun că postul este un act personal, conștient și ar trebui să reprezinte o perioadă de curățare a psihicului – sufletului, dar și a organismului per general. Este o metodă de a învăța ce înseamnă autocontrolul, de a te conecta cu persoana ta interioară și de a te autodepăși, de a fi mai bun.

Cum îți afectează postul stilul de alimentație?

Postul nu trebuie confundat cu o cură de slăbire. Chiar dacă din alimentația ta lipsesc anumite produse pe care obișnuiești să le consumi mai des în afara postului, nu tot timpul se întâmplă să și slăbești. Ba din contră, datorită consumului mare de produse făinoase sau care conțin carbohidrați rafinați s-ar putea chiar să te îngrași. De asemenea, trebuie să știi că nu este bine să faci nici greva foamei, deoarece orice exagerare poate fi periculoasă atât pentru organism, cât și pentru psihic.

Atâta timp cât îți asiguri toți nutrienții esențiali într-o cantitate adecvată, din punct de vedere nutrițional poți să ții post cât timp dorești: o zi, două, o lună sau chiar mai mult. Totuși, dacă ții post o perioadă mai lungă și practic te privezi de alimente de origine animală pentru mai mult timp (cum este și cazul veganilor), trebuie să iei în considerare și suplimentarea orală cu vitamina B12, deoarece alimentele de origine vegetală conțin o cantitate prea mică spre deloc din această vitamină.

Ce poți să mănânci în timpul postului?

Iată și câteva ponturi ca să îți optimizezi stilul de alimentație pe perioada postului:

1. post 1 În loc de lactate sau produsele lactate poți să alegi variantele vegetale. Aici mă refer în special la băuturile de origine vegetală ca de exemplu: laptele de migdale, laptele de caju, de cocos, de ovăz, de soia etc. Apoi, în loc de brânza topită care e printre primele pe lista neagră a alimentelor nocive poți apela cu încredere și la diferite paste tartinabile vegetale cum sunt untul de arahide sau de migdale, hummusul, guacamole, pate-ul de măsline, lintea sau fasolea frecată etc. De asemenea, înlocuiește și maioneza obișnuită cu maioneza vegetală: din caju, mei sau alte variante. Cel mai bine ar fi ca toate aceste produse să fie preparate în casă, dar sunt bune și unele variante din comerț atâta timp cât nu au mult zahăr adăugat (vezi aici mai multe despre zahăr) sau nu au prea multe E-uri cu efecte potențial dăunătoare asupra organismului.

2. În loc de carne sau produsele din carnepost 4 poți apela cu încredere la sursele vegetale de proteine printre care se numără și: leguminoasele (năut, linte, fasole, mazăre, soia etc.), quinoa, semințele de chia/ cânepă/ floarea soarelui/ dovleac (sau alte tipuri), fructele oleaginoase, broccoli, conopida, varza de Bruxelles, sparanghelul, cartofii copți (cu tot cu coajă), avocado etc. Lucru care ar fi bun de făcut și în afara postului. Atenție însă la produsele din soia consumate în exces, deoarece această leguminoasă conține foarte mulți fitoestrogeni (hormoni vegetali echivalenți cu hormonii feminini – estrogeni) care în cantitați prea mari pot provoca anumite tulburări hormonale.

3. post 2În loc de pește sau produse din pește (până la dezlegare) poți alege avocado, fructele oleaginoase (nucile, alunele de pădure, migdalele, caju etc.), semințele (chia, cânepă, in, susan, dovleac, floarea soarelui etc.) sau untul de arahide/migdale. Încearcă să mănânci în fiecare zi câteva din aceste exemple ca să îți asiguri o parte din proteinele și din grăsimile bune (omega-3) recomandate zilnic. Totuși, ca să poți profita de efectele lor benefice, nu consuma fructele oleaginoase sau semințele în cantități prea mari și alege variantele crude, fără sare.

4. Nu exagera cu carbohidrații!OLYMPUS DIGITAL CAMERA În loc de făină albă sau cerealele expandate alege făina și cerealele integrale, deoarece au mai multe fibre (vezi aici mai multe despre fibre) și nu te lasă să asimilezi tot zahărul din ele. Asta dacă nu exagerezi cu cantitățile. Mănâncă în fiecare zi cât mai multe legume și fructe proaspete, cu tot cu coajă dacă este posibil și mai puțin sub formă de sucuri. De asemenea, poți să le gătești la aburi, în wok, fierte sau la cuptor pentru a beneficia de cât mai mulți nutrienți.

Acum că știi toate aceste lucruri, nu mai rămâne decât să le și aplici.

P.s.: Dacă ții post și vrei ceva nou te poți inspira și din unele rețete deja publicate de mine :

Pe curând.