supa crema dovleac 3 - Copy

Toamnă târzie în farfurie: supă cremă de dovleac!

Dacă vara e sezonul salatelor și al preparatelor cât mai răcoritoare, toamna și iarna se evidențiază prin preparate călduțe. Și cum dovleacul este vedeta sănătoasă din această perioadă, îți propun să încerci o supă cremă de dovleac numai bună pentru zile reci, dar și pentru o piele strălucitoare și un sistem imunitar mai bine înarmat.

Lucruri bune de ținut minte…

Această supă ingenioasă prezintă pe lângă numeroasele efecte benefice ale dovleacului (menționate în articolul anterior), și o serie de alte proprietăți, ca de exemplu proprietăți antiimflamatoare, antioxidante și digestive, datorită prezenței unor ingrediente valoroase precum: ghimbirul, usturoiul, ceapa și turmericul.

În plus, partea care îmi place mie cel mai mult este aceea că dintr-un dovleac de toamnă poți obține atât o masă principală, cât și o gustare. Asta pentru că semințele din interiorul dovleacului sunt bune de mâncat, deci nu se aruncă, iar dacă le prăjești acasă pur și simplu sau cu diverse condimente se transformă într-o gustare sănătoasă și delicios de crocantă.

Ce îți trebuie pentru supa cremă de dovleac?

Pentru 4 porții, ai nevoie de :

  • dovleac taiat1 dovleac (de aprox. 1 kg) curățat de semințe și tăiat cubulețe,
  • 2 linguri ulei de măsline,
  • 1 ceapă mare tocată,
  • 2 căței de usturoi zdrobiți (sau tocați fin),
  • 1 lingură turmeric (curcuma) măcinat,
  • 4 căni (aprox. 1 litru) supă de legume (sau apă),
  • 2 mere mari tăiate cubulețe,
  • 1 linguriță ghimbir măcinat sau o lingură ghimbir proaspăt ras,
  • opțional: sare și piper după gust, chilli (proaspăt sau condiment), rozmarin (frunze sau condiment), semințe de floarea soarelui sau de dovleac.

Cum se prepară?

Foarte ușor dacă urmărești acești pași:

  1. Într-o oală se pune la fiert o cană supă de legume (sau apă) cu ceapa, usturoiul și turmericul și se lasă aproximativ 2-3 minute, la foc potrivit. Apoi se adaugă dovleacul și celelalte 3 căni rămase de supă de legume (sau apă). După ce dă în primul clocot, pune un capac, redu focul la minim și lasă să fiarbă înăbușit până ce începe să se frăgezească dovleacul, aproximativ 15 minute.
  2. Adaugă apoi merele și ghimbirul și lasă să fiarbă încă aproximativ 20 minute până ce merele și dovleacul s-au înmuiat bine. Ia supa de pe foc, lasă să se răcească aproximativ 10 minute și adaugă și uleiul de măsline.
  3. Pasează supa cu ajutorul unui blender sau a unui robot de bucătărie. Și gata!supa crema dovleac 5 - Copy

După ce ai pus supa în farfurie, poți adăuga și ingredientele opționale. De asemenea, poți servi supa cu crutoane din pâine integrală și cu puțin iaurt natural sau lapte vegetal deasupra.

Se poate consuma la prânz acasă, la serviciu sau oriunde te-ai afla.

Ai văzut cât de simplu e să mănânci sănătos? Încearcă și tu! 😀