supa de linte - Copy

Supă de linte cu roșii – combinația perfectă de arome!

Te-ai plictisit de rețetele clasice de supe de legume? Nu mai ai idee ce să gătești sănătos? Atunci trebuie să încerci și tu neaparat supa de linte cu roșii. E aromată, e picantă (dar nu obligatoriu) și e sănătoasă! Totuși, înainte de a-ți dezvălui rețeta mea secretă, am să îți povestesc și câteceva despre linte.

Ce trebuie să știi despre linte?

Lintea face parte din categoria leguminoaselor, are o formă asemănătoare lentilelor (de unde și provine numele) și poate fi de mai multe tipuri: verde, galbenă,roșie etc. Lintea se consumă doar gătită, deoarece temperatura distruge lectinele, niște substanțe toxice regăsite în majoritatea leguminoaselor. În plus, poți îmbunătăți digerabilitatea dacă înmoi lintea cu câteva ore înainte de a o găti.

supa de linte 2Lintea conține o cantitate semnificativă de proteine, astfel ajută la refacerea mușchilor după sport, dă o senzație de sațietate pentru mai mult timp și poate fi o sursă rezonabilă pentru cei care nu consumă proteine de origine animală. Însă la fel ca și majoritatea vegetalelor, ea nu conține toți aminoacizii esențiali și nici vitamina B12. Așa că din punctul de vedere al proteinelor cel mai bine ar fi să o combini cu cereale, pentru că acestea au metionină, taman aminoacidul care lipsește din linte. De asemenea, trebuie să știi că această leguminoasă este o sursă bună de fibre, potasiu, magneziu, fier și folați. Practic ajută la prevenirea constipației, anemiei și este recomandată femeilor însărcinate pentru că previne malformațiile fetale ale sistemului nervos.

Acum că știi toate aceste lucruri, haide să vedem și care este rețeta pentru supa de linte cu roșii.

De ce ai nevoie?

Iată care sunt ingredientele pentru 8 porții:supa de linte 3

  • 2 linguri ulei de măsline
  • 3 morcovi tăiați rondele
  • 1 țelină medie tocată
  • 1 ceapă tocată mărunt
  • 2 căței de usturoi zdrobiți bine
  • 1 linguriță praf de chilli/ boia de ardei iute – după gust
  • 1 linguriță rasă oregano (condiment sau câteva frunze proaspete)
  • 1 linguriță rasă chimen măcinat
  • 200 g roșii opărite și tocate / 200 ml bulion făcut acasă
  • 1 + ½ cană (280g) linte roșie bine spălată

* se poate înlocui chilli cu boia dulce dacă nu îți place gustul picant

Cum se face?

Chiar simplu. În afară de ulei, pune toate ingredientele într-o oală încăpătoare și adaugă aproximativ 2 litri de apă. Lasă să fiarbă la foc mare până începe să dea apa în clocot, apoi dă focul pe potrivit spre mic, acoperă oala parțial și lasă să fiarbă înăbușit până când se frăgezește lintea, circa 30-40 minute. Dacă pe parcurs ți se pare că nu e suficient de lichidă supa, mai poți adaugă puțină apă. După ce lintea s-a frăgezit, oprește focul și adaugă uleiul de măsline. Apoi amestecă bine.

Și gata! Supa se poate servi cu crutoane făcute în casă ( = pâine integrală prăjită și tăiată cubulețe) și se poate mânca la prânz sau la cină. Este foarte bună inclusiv pentru prânzul la serviciu!

Și nu am să îți spun eu cum e , ci am să te las pe tine să îi descoperi gustul! 

Pe curând! 😀