Simple-Marinara-Sauce-GI-365-10

Sos de roșii ușor și gustos

Tu ce preferi: sosul preparat în casă sau cel din comerț?

Trebuie să știi că în general sosurile gata preparate din comerț fie că sunt la plic, la borcan, sticlă sau conservă ascund și o gramadă de substanțe cu impact negativ asupra organismului. Ca să nu mai vorbesc de faptul că au și un conținut foarte mare de grăsimi rele sau sare.

Cel mai bine pentru sănătatea ta este să preparari chiar tu sosul pe care ți-l dorești și din ingrediente alese de tine. Așa deții tu controlul asupra ceea ce urmează să consumi, iar gustul nici măcar nu se compară cu cel din comerț.

Așadar, pentru astăzi îți propun un sos de roșii făcut în casă. De ce am ales sosul de roșii? Pentru că îți spuneam în articolul precedent că licopenul, cel ce dă culoarea la roșii, se asimilează mai ușor în organism dacă roșiile sunt gătite. Ca un pont înainte de toate,  licopenul apară organismul de substanțele care ne distrug ADN-ul, iar în ceea ce îi privește pe bărbați este bine de știut că el ajută mai ales în prevenirea cancerului de prostată.

Acum iată și ingredientele de bază pentru sosul de roșii (4-5 porții):garlic-tomato-basil-ingredients

  • aproximativ 1 lingură ulei de măsline (nu mai mult)
  • 2 căței de usturoi, curățați și tocați sau tăiați felii mici, subțiri
  • Frunze proaspete de busuioc (sau sub formă de condiment)
  • 500 – 600 g roșii proaspete -normale sau cherry

Câteva idei de ingrediente opționale:

  • Chilli – ardei proaspeți sau sub formă de condiment
  • Frunze proaspete de oregano – sau sub formă de condiment
  • 1/2 ceapă roșie tocată mărunt
  • Piper negru boabe

Mod de preparare:

  • Spală bine roșiile și apoi taie-le sub ce formă dorești. Le poți pune la blender sau prin mașina de tocat carne, dar ca să nu distrugi complet toți nutrienții, mai bine taie-le cu un cuțit.
  • Pune o tigaie la încins la foc mediu și adaugă uleiul și usturoiul. (Dacă ai ales să pui și chilli sau ceapă, acum e momentul să le adaugi în tigaie) Învârte continuu până ce usturoiul începe să prindă ușor culoare. Atenție, se poate arde foarte repede!
  • Adaugă rapid roșiile și busuiocul, amestecă astfel încât toate ingredientele să se omogenizeze și turtește roșiile cât poți de mult cu o lingură de lemn ca să iasă sucul. Când sosul începe să fiarbă, mai lasă-l încă 5 minute la foc mic. Ar fi bine să pui un capac deasupra ca să nu se piardă apa și dacă vrei ca sosul să fie mai lichid, poți chiar să mai adaugi un pic de apă călduță.20120906-dt-alice-waters-whole-wheat-pasta-with-tomato-vinaigrette-thumb-625xauto-269335

Și este gata! Îl poți folosi în foarte multe feluri, de exemplu ca sos pentru paste integrale/de orez, orez integral sau basmati, quinoa, bulgur, năut sau ca sos pentru diferite tipuri de pește,ciuperci sau carne. Aceasta este doar rețeta de bază, așa că o poți adapta după gusturile și preferințele tale. Trebuie doar să ai un pic de imaginație.

Ți-am făcut poftă?