socata

Răcoreşte-te cu o socată!

Într-o zi toridă de vară parcă ar merge ceva răcoritor, nu-i așa? Dacă data trecută am învățat să ne răcorim cu o înghețată sănătoasă, de data aceasta îți propun o socată! Haide să vedem totuși, ce este socul și ce beneficii aduce înainte să ne apucăm de treabă.

Fă cunoştinţă cu socul!

Socul (sub denumirea latină Sambucus nigra) este un arbust ce crește în foarte multe zone, de la câmpie, la deal și până la munte sau poate de ce nu?! – la tine în grădină! La maturitate, poate ajunge chiar și până la 10 metri înălțime, fiind un arbust cu diferite proprietăți terapeutice. Înflorește începând cu luna mai și până la mijlocul lunii iunie (în zonele montane până în iulie).

socFlorile de soc sunt mici, firave, de culoare albă și se grupează sub forma unor pălării/umbreluțe. Au un miros caracteristic și o aromă puternică, iar oamenii le folosesc în mod tradițional pentru suc (socată), ceai sau sirop. Aceste băuturi sunt foarte populare datorită gustului plăcut și aromei intense, dar și datorită faptului că se crede că aduc beneficii asupra sănătății. Într-adevăr, florile de soc au un conţinut bogat de antioxidanți (ex.: polifenoli), adică acei soldăței care luptă împotriva agenților dăunători (cum sunt radicalii liberi) și ne protejează ADN-ul. Mai pe românește spus, antioxidanții ajută atât la încetinirea procesului de îmbătrânire, cât și la prevenirea cancerului. De asemenea, florile de soc scad glicemia şi au proprietăţi antiinflamatoare şi diuretice.

Și dacă te gândești să beneficiezi la maxim de proprietățile acestor flori, îţi recomand să descoperi o rețetă care nu presupune prea mult zahăr, pentru că zahărul ar putea neutraliza o parte din efecte.

În cele ce urmează am să îţi dezvălui o idee de socată căreia sunt sigură că nu îi vei rezista!

Socată cu ghimbir și curmale

Iată care sunt ingredientele :

  • 5-7 pălării flori de soc proaspete ( sau 10-12 pălării flori de soc uscate)
  • 3 litri apă plată
  • 1 linguriţă de ghimbir răzuit
  • 2 lămâi
  • 4-5 curmale deshidratate fără sâmburi (sau 4-5 prune deshidratate fără sâmburi)
  • 5 g drojdie (opțional)
  • Opțional: mentă, vanilie, portocale etc.

Cum se face?

Clăteşte uşor florile de soc într-un vas cu apă rece şi spală bine, bine lămâile. Pune apa într-un borcan de sticlă şi adaugă florile în apă. Apoi adaugă sucul de la o lămâie, precum şi cealaltă lămâie tăiată felii mai groase cu tot cu coajă. Pune şi curmalele (sau prunele), ghimbirul și drojdia (+ elementele opţionale) şi amestecă bine cu o lingură de lemn. Acoperă borcanul cu o folie, dar lasă un pic de spaţiu cât să poată respira preparatul. Amestecă din când în când în fiecare zi şi lasă la fermentat timp de 2-3 zile. Şi gata!socata 4

Înainte de a servi socata, strecoară amestecul pentru a obţine acel suc clar, curat. E suficient dacă bei 1-2 pahare maxim pe zi, iar pentru un efect răcoritor poți pune și câteva cuburi de gheață la servire. Dacă simți că nu e suficient de dulce sau e prea picantă socata pentru gusturile tale, mai poți adăuga miere în pahar. Socata se păstrează la frigider, dar nu prea multe zile pentru că se strică repede.

Acestea fiind spuse, te provoc să încerci şi tu! Poate vei descoperi o nouă aromă, cine ştie?!

Pe curând! 😀