pepene

Pepenele verde – vedeta sănătoasă a verii

pE vară, e cald și mă gândesc că ai simțit și tu măcar o dată nevoia de a te răcori cu ceva mai sănătos. Ei bine, ce-ai zice de o felie proaspătă de pepene verde?  Pe lângă că te ajută să te menții hidratat, acest fruct zemos ascunde și o grămadă de alte beneficii pentru organismul tău.

Secretele pepenelui verde.

Pepenele verde reprezintă unul din cele mai iubite fructe din timpul verii, deoarece reușește să încânte papilele oricărui consumator prin gustul său inconfundabil de dulce și răcoritor. Are calorii puține , doar 30 de calorii pe 100 de grame și poate fi o sursă excelentă de hidratare datorită conținutului foarte mare de apă (aproximativ 92%).  În plus, află că o felie zdravănă de pepene verde  este  cu mult mai răcoritoare și mai sănătoasă decât un pahar de suc carbogazos rece. De asemenea, trebuie să mai știi că are un conținut mic de zaharuri (6-8 grame zaharuri/ 100 grame pepene verde), fiind indicat în cantități moderate chiar și diabeticilor.pepene

Pepenele verde are și un conținut rezonabil de vitamine și minerale cu diverse roluri în organism precum:  vitamina B1 și B6, acidul pantotenic, Magneziul și Potasiul, etc. dar mai are și o grămadă de antioxidanți, adică acele substanțe ce se presupune că ne protejează ADN-ul de agenții dăunători, reduc procesele inflamatorii și încetinesc procesul de îmbătrânire.  Printre aceștia se numără în mod special vitamina C și licopenul! Licopenul dă culoarea roșie a pepenelui și este benefic mai ales pentru bărbați, deoarece ajută la prevenirea cancerului de prostată.

Pepenele verde mai conține și citrulina, un aminoacid, ce se găsește preponderent în zona albă a cojii pepenelui și este implicată în buna funcționare a sistemului cardiovascular.

Sfaturi practice pentru  a cumpăra un pepene verde gustos!

Dacă vrei să achiziționezi un pepene verde gata tăiat în jumătate sau felii, trebuie să te asiguri că pulpa este cât mai roșie (fără striații albe), iar sâmburii sunt negru închis sau albi.

pepeneÎn schimb, atunci când cumperi un pepene întreg, trebuie să evaluezi mai multe aspecte:

  • Greutatea: dacă are o greutate mare raportată la dimensiunile lui înseamnă că are un conținut mare de apă, deci este un fruct copt și proaspăt.
  • Coaja: trebuie să fie cât de cât subțire, cu o zonă galbenă (zona pe care a stat pe pământ) și să fie intactă.
  • Sunetul: atunci când lovești ușor coaja, pepenele trebuie să sune a ,,bass”, adică să fie un sunet de tonalitate joasă și nu înaltă.
  • Gustul: poți solicita vânzătorului să facă un ,,dop” pepenelui pe care ai vrea să îl achiziționezi și să îl încerci. Atenție, dopul nu ar trebui făcut până în mijlocul pepenelui, deoarece mijlocul este partea cea mai dulce, așa că cere să îl facă mai spre suprafață.

Idei culinare cu pepene verde:

Poți consuma pepenele ca atare sau poți să creezi diferite combinații. Iar dacă inspirația te lasă baltă, iată aici câteva exemple:pepene

  • Pepene verde cu lămâie/lime și mentă.
  • Pepene verde cu ghimbir, suc de lime și miere.
  • Limonadă de pepene verde cu busuioc și lămâie.
  • Înghețată din pepene verde cu bucăți de fructe și condimente/ierburi aromatice.
  • Salată de fructe cu pepene verde.
  • Salată cu pepene verde, spanac, felii de ceapă roșie, brânză feta, busuioc și oțet balsamic.

Iar lista poate continua.

Ce îți propun eu este să îți lași imaginația să zboare și să creezi propria ta rețetă! Sunt convinsă că va fi absolut delicioasă! Însă nu uita: cu cât adaugi mai multe ingrediente, cu atât adaugi mai multe calorii, iar ca să poți profita din plin de beneficiile pepenelui verde, alege să îl consumi în cantități moderate.

Pe curând! 😀