iepuras

Paște cu aromă de morcovi!

Morcovul este leguma vedetă de Paște! Adorat de iepurași, dar … și de oameni, în special de copilași!

Ce trebuie să știi despre morcovi?

Morcovii conțin foarte mulți carotenoizi, vitamine (vit.C, vit. E etc) , minerale (ex.:Potasiu, Magneziu), fibre și mulți alți nutrienți esențiali. Practic, ei sunt foarte utili în bolile de ochi (în special de retină), boli ale pielii, gastrită, hiperaciditate gastrică, colită și în prevenirea cancerului. Ajută și împotriva paraziților intestinali. Totuși, ei conțin și o cantitate mare de zaharuri, motiv pentru care sunt atât de dulci când sunt fierți, așa că nu exagera cu consumul lor!

Iată câteva rețete rapide și sănătoase cu morcovi, de care să te poți bucura împreună cu cei dragi:

1. Hummus cu morcovi

Ingrediente:

  • ghiveci1400 g năut fiert
  • 1-2 căței de usturoi mărunțiți
  • 1 lingură tahini (sau susan proaspăt măcinat)
  • 1 lingură semințe crude de floarea soarelui măcinate
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1 lingură zeamă de lămâie
  • 1 linguriță rasă chimion măcinat
  • 1 morcov mediu fiert
  • puțină apă în care a fiert năutul (aprox. 30 ml)
  • *opțional: chilli, turmeric sau alte condimente preferate.

Tot ce trebuie să faci este să amesteci bine ingredientele cu ajutorul unui blender și ai terminat! Se servește pe pâine integrală la mic dejun sau ca și gustare cu legume proaspete.

2. Morcovi tineri cu sos de usturoi

morcoviIngrediente:

  • 750 g morcovi tineri proaspeți, tăiați pe jumătate de-a lungul
  • 1 linguriță boabe de coriandru proaspăt măcinate
  • 1 lingură oțet balsamic sau oțet din vin roșu
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 4-5 căței de usturoi cu tot cu coajă
  • 250 g iaurt natural / grecesc
  • sare și piper după gust

Preîncălzește cuptorul la 200oC. Într-un vas mai adânc amestecă morcovii împreună cu uleiul, oțetul, usturoiul și coriandru măcinat. Toarnă toată compoziția pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și asezonează cu sare și piper. Pune tava la cuptor, pentru aprox. 45 minute (sau până vezi că s-au făcut morcovii). Scoate între timp usturoiul din tavă dacă vezi că se arde/caramelizează. Usturoiul se curăță de coajă, se toacă mărunt, se amestecă împreună cu iaurtul și se servește alături de morcovii copți.

3. Brioșe cu morcovi

IMG_6908Ingrediente:

  • 1+ ½ cană făină integrală½ linguriță praf de copt
  • ½ linguriță sare
  • ½ linguriță scorțișoară
  • ½ linguriță nucșoară
  • 60 ml ulei de struguri
  • 1 cană morcovi dați pe răzătoare
  • ¼ cană miere
  • *opțional: ½ cană bucățele de ananas deshidratat

Preîncălzește cuptorul la 180oC. Într-un vas mai mare amestecă uleiul, morcovii, mierea și ananasul, după care adaugă treptat restul ingredientelor până se omogenizează bine. Toarnă compoziția în forme de brioșe pe o tavă și pune tava la cuptor timp de aprox. 20 minute (sau până observi că sunt bine coapte). Lasă-le puțin să se răcească, apoi servește-te!

Nu am să îți spun eu ce gust au toate aceste preparate, ci am să te las pe tine să le încerci și să îmi spui tu apoi! 😀

Pe curând. SĂRBĂTORI FERICITE! 😀