maioneza avocado

Maioneză din avocado pentru Sărbători sănătoase!

Când vine vorba de mâncarea de Sărbători probabil și tu, ca mulți alții, te gândești la diverse preparate tradiționale cum sunt: salata de vinete, salata de boeuf, ouăle umplute și așa mai departe. Și probabil vei fi de acord cu mine când voi spune că majoritatea au în comun un ingredient special: maioneza!

Toate ar fi bune și frumoase dacă maioneza clasică făcută din ouă ar fi și sănătoasă. Însă din păcate acest tip de maioneză are foarte multe grăsimi saturate (adică acele grăsimi rele) care pe lângă faptul că pot să ne ,,modifice” hainele dacă sunt în cantități mari, ne cresc colesterolul rău și se mai și depun pe pereții vaselor de sânge favorizând apariția problemelor cardiovasculare.

Totuși, nu te îngrijora pentru că există și o alternativă sănătoasă: maioneza din avocado!

Ce trebuie să știi despre avocado?avocado 1

Dacă ai gustat vreodată un avocado, atunci probabil ți-ai dat seama că este un pic cremos spre grăsos. Nu degeaba i se mai spune și ,,Untul pământului”. Asta pentru că are în compoziție multe grăsimi. Partea bună este că cea mai mare parte din aceste grăsimi sunt din categoria celor nesaturate (adică acele grăsimi bune) care ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare. În plus, avocado mai conține, pe lângă mulțimea de substanțe nutritive, și antioxidanți (ex.: Vitamina E), adică acei soldăței ce ne apără ADN-ul de factorii dăunători și ne ajută să prevenim cancerul.

Cu toate acestea, nu uita că ce-i prea mult întotdeauna strică! Așa că, deși avocado are și grăsimi bune, consumat în exces poate să îți facă mai mult rău decât bine.

Iar ca să nu te mai țin mult pe jar, iată și rețeta:

De ce ai nevoie?

  • 1 avocado mediu copt ( sau 2 mai mici)
  • sucul de la ½ lămâie (aprox. 2 linguri)
  • 3 linguri ulei de măsline extravirgin presat la rece
  • condimente după gust: piper, sare, usturoi, coriandru etc. (opțional)
  • 2 lingurițe muștar de Dijon (opțional) – dă un gust ușor mai amărui

Cum se face?

Avocado îl tai în două și scoți sâmburele, apoi scoți miezul cu o lingură și îl pui în blender împreună cu sucul de lămâie și sarea (dacă folosești acest condiment). Mixezi până când avocado este complet pasat, apoi adaugi treptat uleiul ca la maioneza clasică mixând în continuare până obții consistența dorită. La final mai adaugi și condimentele opționale dacă ai mai ales ceva. Și maioneza este gata pentru a da savoare preparatelor tale!

Se poate face și fără blender dacă avocado este destul de copt, pentru că se pasează foarte ușor cu o lingură de lemn.

Ai văzut ce simplu e? Încearcă și tu și spune-mi dacă îți place!

Până atunci îți doresc : Sărbători fericite și sănătoase alături de cei dragi ție!