inghetata

Înghețată pentru toate gusturile!

Pentru că tot vine Ziua Copilului, fie că vrei să îi surprinzi pe cei dragi sau vrei doar să te răsfeți cu un desert delicios, eu zic că merită să încerci o rețetă de înghețată chiar la tine acasă. Nu necesită prea mult efort, nu ai nevoie neaparat de o mașină specială de făcut înghețata și poate fi și distractiv dacă dorești să îi implici și pe cei dragi. Totuși, înainte de a te apuca de treabă, trebuie să îți mărturisesc care sunt avantajele înghețatei făcute în casă.

Ce gătești, aia primești!

Cel mai mare avantaj al înghețatei făcute acasă este acela că poți deține controlul total asupra ingredientelor. Adică vei știi exact ce mănânci și în ce cantitate fără să mai fie nevoie să citești etichete nutriționale, care poate de multe ori sunt greu de înțeles sau sunt scrise prea mic. inghetata 3În plus, riscul de a mânca tot felul de aditivi (arome, coloranți etc) scade considerabil. Deja parcă sună bine, nu-i așa? Apoi, dacă mai folosești și bucăți de fructe proaspete, ai șansa să beneficiezi și de multe vitamine și minerale necesare organismului, precum și de antioxidanți – adică acei soldăței ce ne mențin tineri și frumoși și ne apără ADN-ul de agenții dăunători (cum sunt radicalii liberi).

Singura condiție ca înghețata să fie și sănătoasă este să folosești alimente proaspete, poate chiar din grădina ta. Ar fi indicat să nu te complici cu prea multe ingrediente, mai ales cu produse de origine animală. Mai bine alege iaurtul natural 1,5%-2,5% grăsime sau laptele de origine vegetală în defavoarea altor ingrediente cum sunt: laptele animal, frișca, smântâna, oul etc. Totodată, încearcă să eviți zahărul alb și alege în schimb mierea sau curmalele dacă e absolut necesar.

Tu ce înghețată preferi?

Poate te va surprinde faptul că nu ai neaparat nevoie de o mașină de făcut înghețată pentru a prepara una sănătoasă. Este chiar simplu dacă ai un blender sau un robot de bucătărie obișnuit, însă la unele rețete nu îți trebuie nici măcar atât! De fapt, ai nevoie doar de un pic de răbdare și imaginație.

Iar astăzi am să îți dezvălui două din rețetele mele preferate:

1. Înghețată cu bucăți întregi de fructe.

Se aseamană cu sorbetul și este și cea mai sănătoasă.inghetata 2

Ai nevoie de :

– 4 pahare mici de plastic / de unică folosință (sau poți folosi și forme speciale de înghețată)

– bețișoare de lemn pentru înghețată

– apă / ceai neîndulcit

– zeama de la 2 lămâi (câte o jumătate de lămâie pentru fiecare pahar)

– fructe de orice fel: căpșuni, kiwi, banane, ananas, fructe de pădure, pepene etc.

– 4 lingurițe de miere (câte o linguriță pentru fiecare pahar) – opțional!

– Condimente: scorțișoară, ghimbir, mentă, vanilie, sirop de arțar, etc – opțional.

Cum se face?

Spală bine fructele și curăță-le de coajă dacă e necesar. Taie-le apoi rondele sau cubulețe – în funcție de cum vrei să le vezi atunci când urmează să le mănânci, apoi așează-le frumos în pahare. Amestecă apa sau ceaiul cu zeama de la lămâie și opțional cu mierea sau alte condimente, apoi toarnă totul în pahare peste fructe. Dacă bețișorul de lemn nu stă drept, acoperă paharul cu o bucată de hârtie de copt și înfige brusc bețișorul prin hârtie. Apoi pune totul la congelator pentru cel puțin 12 ore. Înainte să le servești le scoți din pahar – le poți dezlipi de pahar cu un cuțit dacă nu se dezlipesc singure. Și gata!

2. Înghețată – cremă de banane.

Necesită o pregătire în prealabil, dar obții o cremă fără cristale de gheață.inghetata 1

Ai nevoie de:

– 2-3 banane coapte

– 1+1/2 cană cu fructe de orice fel : căpșuni, afine, coacăze, zmeură, alte fructe de pădure, ananas, kiwi, etc. – ar fi bine să fie ținute la frigider înainte de a fi preparate.

– Condimente de orice fel: carob /pudră de cacao, miere, scorțișoară, ghimbir, mentă, vanilie, curmale etc. – doar opțional

– blender, tavă, hârtie de copt

Cum se face?

Bananele le decojești și le tai rondele nu foarte groase, după care le așezi pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Le lași la congelator timp de aproximativ 12-24 de ore. Cu o ora înainte de pregătire spală restul fructelor, taie-le bucăți mici dacă e cazul și apoi pune-le la frigider. Apoi scoate bananele din congelator și dă-le prin blender câteva secunde până obții o cremă adăugând treptat și restul fructelor, precum și condimentele alese. Și gata! 😀

Un mic sfat: servește înghețata în cupe răcite în prealabil dacă nu vrei să se topească repede. De asemenea, poți orna preparatul: de exemplu cu bucăți de nuci/migdale, ciocolată neagră (cu peste 75% cacao) răzuită sau cu coji de lămâie.

Ai văzut ce simplu e? Te provoc să încerci și tu și să îmi spui apoi cum ți se pare!

Pe curând. 😀