Picture1

Fursecuri ingenioase de Sărbători

De sărbători, tentațiile sunt mari și mai ales în ceea ce privește desertul. E sezonul în care consumăm prăjituri care mai de care și probabil nici nu mai suntem atenți la porții.

Nu ar fi un lucru rău dacă după aceea ne-am simți mai bine, nu-i așa? Însă de cele mai multe ori se întâmplă exact contrariul. Prăjiturile cu făină albă, zahăr, ou și lapte sunt adevărate bombe calorice care pe lângă faptul că ne îngrașă, ne fac să ne simțim și mai balonați, mai obosiți și mai vinovați că nu vom mai încăpea în haine.

Totuși, noroc că trăim în era tuturor posibilităților și deci avem și alternative! Îți propun o rețetă ingenioasă de fursecuri delicioase, dar și sănătoase! Poți să le pui pe masa de Crăciun, poți să le servești la micul dejun, sunt ideale pentru petreceri, iar copiii le adoră! Sunt fără făină albă, zahăr, ou sau lapte de origine animală și în plus, se prepară foarte ușor.

  1. De ce am nevoie?

În primul rând, de imaginație! Apoi ca ingrediente de bază pentru aproximativ 4 fursecuri de mărime medie ai nevoie de următoarele:

  • O banană (cu cât e mai coaptă cu atât e mai dulce)
  • O lingură de piure de măr (= măr răzuit pe răzătoare de sticlă sau dat la blender)
  • Aproximativ 50-60 g fulgi de ovăz (se pot înlocui cu fulgi/făină de orez)
  • Scorțișoară
  • Vanilie (baton din care scoatem miezul sau pudră de vanilie bio)

Pentru decor poți alege unul sau mai multe din următoarele ingrediente:

  • Unt de arahide / Unt de migdale / miere
  • Fulgi de cocos
  • Nuci, alune de pădure, arahide, migdale, etc
  • Fructe proaspete : măr, banană, clementine, kiwi, coacăze, căpșuni etc
  • Fulgi de ciocolată amăruie
  1. Cum le prepar?

Banana se pisează cu lingura de lemn sau cu o furculiță și se amestecă apoi cu pireul de măr și fulgii de ovăz. (Fulgii de ovăz pot fi dați foarte puțin prin blender dacă nu îți plac așa mari)  Se adaugă scorțișoara și vanilia (după gust).DSC04272 - Copy - Copy

Cuptorul îl lași să se încălzească, iar între timp pe o tavă așezi hârtie de copt. Apoi , din preparat poți forma biluțe pe care le turtești sau poți folosi forme pentru prăjituri dacă vrei diversitate. Aranjezi fursecurile în tavă și le lași la cuptor timp de aproximativ 15-20 minute la 160 °C sau până se rumenesc. (Se pot lăsa și mai multe minute dacă crezi că nu sunt chiar făcute, dar cu condiția să nu lași să se ardă partea de jos) Și gata! Poți să le decorezi apoi după bunul plac!

În caz că dorești ca fursecurile tale să aibe o aromă mai puternică de măr, mai poți adăuga încă o lingură, două de piure de măr, iar dacă fulgii de ovăz ți se par prea puțini mai poți adăuga. Opțional poți pune în preparat și una sau mai multe din următoarele : cacao, pudră de roșcove, merișoare, stafide, coacăze, fulgi de ciocolată, fulgi cocos, nuci, alune de pădure, arahide, migdale, lapte de origine vegetală, etc. -în funcție de gust și preferințe.

Trebuie să știi că pe măsură ce adaugi ingrediente mai multe, valoarea calorică a produsului crește, așa că fă totul cu măsură!

Nu am să mă laud și deci nu am să îți spun ce gust au! Te las pe tine să încerci și apoi să îmi spui tu cum ți s-au părut! :)

 

 

Comentarii

  1. ana spune:

    Multumesc de idee! Nu am avut fulgi de ovaz si am inlocuit cu multicereale, dar au iesit foarte bune! + ca daca ai un blender intr-un min e gata amestecul :).. Astept sa incerc si alte retete simple :)

    1. Amelia Selariu spune:

      Așa este! Mă bucur mult că ai încercat și că ți-au plăcut!