Old school books

Educația nutrițională – o necesitate?

Cu siguranță ai simțit că un loc aparte în formarea ta atât personală, cât și profesională îl are educația, fie că e vorba de cea dată de familie, de școală, instituții și așa mai departe. Și spun educație, deoarece ea te învață în primul rând cum să înveți.

Înainte de toate, aș vrea să te gândești la o săptămână din viața ta. Apoi, gândește-te la tot ce faci legat de mâncare: de unde îți cumperi alimentele/mâncarea, ce opțiuni ai, cât costă, ce alimente îți plac și ce alimente nu îți plac, de ce alegi alimentele pe care le alegi, ce cantitate  și așa mai departe.

Știi de unde provine mâncarea ta? Știi ce efecte are asupra ta? De câte ori ai simțit că nu știi ce să mânânci?  De câte ori te-ai simțit neputincios în alegerea unui aliment dintr-o sumedenie de sortimente?  De câte ori ai trecut indiferent pe lângă un aliment nou? De ce ai ignorat acel aliment? Pentru că știi că e nesănătos sau pentru că nu știi nimic despre el? Observi că ai anumite obiceiuri în ceea ce privește mâncarea? Ce s-ar întâmpla dacă aceste obiceiuri s-ar schimba?

Ei bine, educația nutrițională vine să îți ofere răspunsurile la multe din întrebările tale și în plus îți oferă exemple concrete și soluții pentru problemele care se ivesc zi de zi în ceea ce privește alimentația ta.

În cariera mea de nutriționist dietetician, pot să te asigur că voi încerca să implementez cât mai multe proiecte în ceea ce privește educația nutrițională în special în rândul preșcolarilor pentru că obiceiurile alimentare învățate încă de la o vârstă fragedă sunt cel mai greu de influențat sau schimbat. Cu toate acestea, voi iniția proiecte și pentru alte categorii de vârstă sau oameni în care cu siguranță te vei putea regăsi și tu!