cacao

Descoperă și tu pudra de roșcove (Carobul)

Dacă nu ai aflat deja, poate te va surprinde faptul că există persoane care au alergie la cacao! Da, ai citit bine, chiar există astfel de persoane! Imaginează-ți doar cum ar fi să nu poți gusta nici măcar o bucățică din ciocolata ta preferată sau… dacă te-ai încumeta să guști, să dai direct în șoc anafilactic! Ar fi crunt și nedrept, nu-i așa?

Dar iată că persoanele aflate în această situație nu au stat degeba, ci au găsit mai degrabă o soluție astfel încât să se bucure și ele din când în când de micile delicii culinare. Cu alte cuvinte, au descoperit o alternativă la pudra de cacao – și anume pudra de roșcove (carobul), un aliment de care poate nici măcar nu ai mai auzit sau cel puțin ai auzit numai de bine.

Totuși, ce e pudra de roșcove?…

carobCa să pot să îți vorbesc de pudra de roșcove, trebuie să îți spun mai întâi câteceva și despre Roșcov. Roșcovul este un pom fructifer ce poate ajunge până la 15 metri înălțime, se cultivă și în țara noastră, dar de origine provine din zonele subtropicale și temperate, mai exact din regiunea mediteraneană. Fructele lui, roșcovele, arată ca niște păstăi de culoarea verde, dar imediat după recoltare ele își schimbă culoarea într-una maronie și devin foarte dulci. Nu degeaba sunt folosite și pe post de îndulcitor natural.

Boabele acestor fructe se pun de regulă la uscat, se prăjesc și se macină, rezultând astfel pudra de roșcove care are un aspect asemănător pudrei de cacao, însă are un gust diferit. Este mai dulce și are o aromă mai aparte, dar este incredibil cât de ușor ne putem păcăli papilele gustative folosindu-ne doar de senzorii olfactivi. Pentru că da, majoritatea care au gustat pudra de roșcove au putut să jure că are gust de cacao, doar pentru că arată exact la fel. Poate de aceea este folosită atât de des în unele preparate în loc de pudra de cacao. Oricum, dacă ești un fan înrăit al ciocolatei nu cred că vei fi păcălit așa ușor de această alternativă.

Pudra de roșcove – un superaliment sau doar o simplă alternativă?

Deși circulă foarte multe zvonuri care susțin că pudra de roșcove este de ,,n” ori mai sănătoasă decât pudra de cacao sau că are de ,,n” ori mai multe beneficii asupra organismului, trebuie să îți spun că nu este chiar așa. Da, este mai sănătoasă dacă persoana în cauză are alergie la pudra de cacao sau prezintă o anumită sensibilitate față de ingredientele active din pudra de cacao, dar altminteri pudra de roșcove este doar un simplu aliment sănătos, ca multe altele, ce ar trebui consumat cu moderație.

carob1Din punct de vedere nutrițional, pudra de roșcove are mulți carbohidrați, în special zaharuri (zahăr) și fibre, nu are așa multe grăsimi rele (saturate) ca și pudra de cacao, dar în schimb are mai puține proteine. Ea are în compoziție și vitamine (vitamina B2 -Riboflavina, vitamina B3 -Niacina, vitamina B6 etc) precum și minerale: ca de exemplu Potasiu, Magneziu, Sodiu etc și chiar se laudă cu un conținut foarte mare de Calciu (aproape de 3 ori mai mult decât pudra de cacao). Cu toate acestea, trebuie să știi că dacă e să folosești pudra de roșcove, ajungi să consumi maxim o lingură, adică aproximativ 5-6 grame. Ei bine, acele 5-6 grame nu îți pot acoperi decât o parte foarte mică din necesarul acestor nutrienți. Nu e bine să exagerezi nici cu consumul ei, deoarece în cantități mari îngrașă!

cacao 3Față de pudra de cacao, pudra de roșcove nu conține stimulente, practic nici cafeină, nici teobromină și deci poate fi consumată fără probleme chiar și de copilași. Uneori se administrează bebelușilor în lapte pentru a calma diareea. Deși acest lucru pare și este un lucru bun, trebuie să știi că pentru adulții sănătoși stimulentele pot fi chiar benefice în cantități moderate. De exemplu cafeina stimulează sistemul nervos central și protejează neuronii, reducând astfel riscul apariției Parkinson-ului sau Alzheimer-ului, în vreme ce teobromina stimulează sistemul cardiovascular și respirator, dilatând vasele de sânge și reducând astfel tensiunea arterială.

Mai trebuie să știi că pudra de roșcove poate fi folosită în extrem de multe preparate, exact ca și pudra de cacao, sau ca îndulcitor (ca de exemplu în laptele de migdale sau budinca din semințe de chia). Așa că te provoc să încerci și tu să vezi cum e! Cine știe?! Poate vei descoperi o rețetă nouă.

Ca o concluzie, pot spune că pudra de roșcove poate fi integrată într-o alimentație sănătoasă și poate înlocui cu succes pudra de cacao, dar totodată reprezintă acel dulce sănătos de care trebuie să te bucuri cu moderație.

Îți doresc așadar o duminică frumoasă! Pe curând! 😀

cacao 4