somon 1

Deliciu la cuptor: somon ,,en papillote”!

Fie că ai puțin timp la dispoziție pentru gătit, vrei să îți impresionezi partenerul de viață cu o cină romantică sau pur și simplu vrei doar să încerci ceva nou, atunci e timpul să testezi și tu somonul ,,en papillote”. Nu necesită prea mult timp de preparare, este sățios și este și sănătos.

Chiar dacă numele pare sofisticat, să știi că este una din cele mai simple rețete. ,,En papillote” provine din bucătăria franceză și se referă de fapt la gătitul în hârtia de copt, adică la aburi sau în propria grăsime. Dar, așa cum te-am obșnuit, înainte de a te apuca de treabă trebuie să afli câteva lucruri despre acest pește.

Ce trebui să știi despre somon?

Pentru că tot vorbeam de somon și în articolul precedent, trebuie să știi că acest pește este un pește gras cu carnea roz-roșiatică, care se naște în apă dulce, migrează în ocean (Atlantic sau Pacific) și apoi revine la locul nașterii pentru a depune icre.somon 9 Este o sursă importantă de proteine, dar mai ales de acizi grași esențiali omega-3, care au rol în prevenirea bolilor cardiovasculare. Somonul conține și vitamina D în cantități rezonabile ( importantă pentru asimilarea Calciului și numai), precum și vitamine din grup B și Seleniu (un antioxidant puternic ce apără ADN-ul de agenții dăunători și care încetinește procesul de îmbătrânire). Cu toate acestea, trebuie să știi că somonul are și colesterol – cantitatea depinde de specie – așa că ar fi bine să îl consumi cu moderație .

Dar ca să nu te mai țin prea mult pe jar, am să trec direct la subiect și am să îți dezvălui rețeta mea de somon ,,en papillote”.

De ce ai nevoie?

Iată care sunt ingredientele pentru 2 porții:somon 8

  • 300 grame file de somon (sau 2 felii cât podul palmei)
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1 lămâie tăiată rondele
  • 6 roșii cherry tăiate pe jumătate(sau 2 roșii normale)
  • 1 dovlecel Zucchini mic tăiat cubulețe (sau 5-6 fluorescențe broccoli)
  • 2 crenguțe mari de rozmarin (sau cimbru/coriandru/pătrunjel)
  • 2 căței de usturoi tăiați felii (sau 2 fire de ceapă verde cu tot cu frunze)
  • Sare de Himalaya și piper boabe – după gust

Cum se face?

Foarte simplu:

  1. Preîncălzește cuptorul la 200OC. Între timp, taie somonul în 2 bucăți egale dacă nu este deja feliat și asezonează-l cu sare și piper după gust. Așează-l pe o hârtie de copt de 38 x 40 cm (sau 45 x 45 cm) peste frunzele de rozmarin. Așează apoi și roșiile, usturoiul, dovlcelul, feliile de lămâie și pune și uleiul. somon 11Împachetează totul în hârtia de copt, asigură-te că pachețelul este bine etanșat și pune-l apoi pe o tavă.

  2. Pune pachețelul la cuptor timp de aproximativ 20-25 minute sau până când peștele este bine pătruns. Eventual, te poți uita din când în când ca să nu se ardă, dar ai grijă să nu te opărești de la aburi atunci când deschizi hârtia.

    Și somonul e gata! Trebuie să îl scoți din hârtie și îl poți servi ca atare alături de o salată de crudități la prânz sau la cină.

Tips&Tricks:

  • În loc de somon poți folosi și alt pește cum ar fi : tonul , păstrăvul sau chiar fructe de mare, dar nu uita să ajustezi timpul de gătire.somon 16

  • Se pot adăuga și alte legume cum ar fi : morcovii, ciupercile, sparanghelul, anghinarea etc. în funcție de preferințe, însă cu cât adaugi mai multe ingrediente cu atât crești și valoarea calorică.

  • Dacă ți se pare că somonul e prea sec, poți apela la un sos pe bază de iaurt natural cu diverse condimente sau un sos pe bază de muștar Dijon.

Iar în loc să îți spun eu cât de bun este preparatul, am să te provoc să încerci și tu această rețetă și să afli ce gust are!

Pe curând. 😀