copil farfurie

Cum să îți convingi copilul să mănânce mai sănătos!

A fi părinte nu este un lucru ușor, iar mămicile știu cel mai bine câtă muncă de convingere trebuie să depună pentru a-i determina pe cei mici să mănânce tot ce trebuie. Uneori poate te-ai simțit și tu neputincioasă și ai avut impresia că orice ai face, copilul tău tot va alege alimentele nesănătoase în defavoarea legumelor și fructelor.

Adevărul este că dacă nu lași armele jos și te ambiționezi, cu siguranță princhindelul tău va fi interesat să guste și din alimentele sănătoase. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să îl forțezi să mănânce, ci să îl determini să o facă din proprie inițiativă. Chiar dacă pare imposibil, vei vedea în cele ce urmează că se poate. Partea cea mai grea este că trebuie să fii o persoană răbdătoare, cu un strop de imaginație și perseverență și să știi ce înseamnă o alimentație corectă.

Iată aici câteva metode pentru a-l determina pe copilașul tău să mănânce mai sănătos:

  1. Ia-l cu tine la cumpărături și oferă-i un rol în bucătărie

copil farfurie 1Copiilor le place responsabilitatea, să descopere lucruri noi și să se joace. Așa că de fiecare dată când mergi la cumpărături, ia copilașul cu tine și lasă-l pe el să aleagă o parte din fructele sau legumele de sezon. Explică-i și lui care sunt beneficiile anumitor alimente și laudă-l ori de câte ori face alegerile potrivite. Poți inventa și ceva joculețe. Apoi, lasă-l pe el să spele, să curețe sau să amestece o parte din alimentele ce urmează a fi servite. Pe lângă că va fi un ajutor de nădejde, va fi entuziasmat să mănânce ceva ce a făcut cu propriile lui mânuțe.

  1. Adaugă mai multe fructe sau legume pe lângă alimentele preferate

Dacă știi că ai un copil înnebunit după un anumit aliment, ai putea să profiți de acest lucru și să prepari o grămadă de rețete sănătoase. Îi place ciocolata? copil farfurie 2Poți să îi faci o salată de fructe peste care să răzuiești puțină ciocolată. Cu siguranță nu te va refuza. Îi place pizza? Poți încerca să o faci chiar tu acasă din făină integrală și din legume proaspete. În plus se va și distra dacă îl implici în bucătărie. Îi mai plac și prăjiturile? Poți opta pentru variante mai sănătoase, fără zahăr sau făină albă. (vezi aici rețeta de fursecuri) Contează doar să știi combina gusturile și să ai un strop de imaginație.

  1. Decorează farfuriile

Chiar dacă după o anumită vârstă nu mai alocăm așa mult timp pentru a decora frumos farfuria, copilul este atras în primul rând de aspect. copil farfurie 3Cu cât este mai colorată farfuria, cu atât va fi mai tentat să guste. De asemenea, contează și cum îi servești mâncarea. Nu e totuna dacă îi spui că broccoli este doar o legumă sau dacă îi spui că este un copac magic. Dacă ai imaginație îi poți spune chiar și o poveste în care să fie implicate toate alimentele din farfurie. Mai mult, poți să îl lași și pe el să decoreze, de exemplu îl pui să facă un curcubeu sau o față de om/animal și te asiguri că își ia toți nutrienții esențiali. Totuși, ai grijă să nu cazi nici în cealaltă extremă, deoarece el nu trebuie să se joace cu mâncarea așa cum face cu jucăriile.

  1. Nu te enerva dacă cel mic nu vrea nicicum să mănânce un aliment

copil farfurie 4Așa cum adulții nu agreează anumite alimente, așa și copiii au dreptul să aleagă ce le place și ce nu. Dacă îl forțezi să mănânce un aliment, nu faci altceva decât să îl determini să evite acel aliment o viață întreagă. De asemenea, nu e o soluție bună nici să îl păcălești și să îi strecori în mâncare alimentul detestat fără să îi spui. Îi va scădea încrederea în capacitățile tale culinare și riști să refuze pe viitor și alte alimente. Nu îl băga în seamă dacă nu vrea să mănânce, pentru a nu-l pune direct în centrul atenției și arată-i frumos unde îi lași farfuria în cazul în care se răzgândește. Va veni singur să mănânce dacă îi va fi foame.

 

  1. Puterea exemplului

Beautiful chef sisters at home kitchen preparing saladTu ești prima persoană pe care o imită copilul tău. Fii un exemplu bun. Fii o persoană entuziasmată de ceea ce urmează să mănânci, așează-te frumos la masă și mănâncă și tu împreună cu copilul tău. Dacă el continuă să fie mofturos, eventual poți invita și alți copilași la cină care știi că mănâncă mai sănătos. Cu siguranță îi vor stârni și lui interesul pentru anumite alimente pe care inițial poate nici nu le-a gustat.

  1. Pune legumele și fructele la vedere și nu cumpăra dulciuri.

Nu ține dulciuri în casă copil farfurie 7și atunci copilul tău nu va fi tentat să ți le ceară. Dacă totuși mai cumperi dulciuri, nu le ascunde într-un dulap închis cu cheia. Nu vei face decât să îi stârnești și mai tare curiozitatea. Cel mai bine este să renunți la dulciuri sau să alegi să le prepari tu acasă. De asemenea, este bine să pui pe masă în bucătărie și în sufragerie câte un bol cu fructe proaspete, bine spălate de unde să se poată servi oricând. Asigură-te că sunt de culori diferite și sunt aranjate într-un mod cât mai atractiv. Dacă ai chef și timp, poți pregăti și câteva sculpturi în fructe. Găsești pe internet o grămadă de tutoriale. Îi va plăcea foarte mult.

Acum că știi toate aceste lucruri, sunt convinsă că puterea ta de convingere va fi mai mare, iar copilul tău va fi mai entuziasmat ca niciodată să încerce mai multe alimente.

Nu uita: copiii mici nu pot să își asigure singuri o alimentație echilibrată, așa că este responsabilitatea ta să îi oferi cât mai multe opțiuni sănătoase din care el să aibă ce să aleagă pentru a se dezvolta armonios.

Creștere mare și sănătoasă! 😀