IMG_6154 - Copy

Cum să îți alegi nutriționistul!

Vrei să mergi la nutriționist, dar nu știi pe care să îl alegi? Află că nu ești singura persoană ce se confruntă cu această problemă!

Este din ce în ce mai dificil pentru oameni în general să își aleagă un specialist bun în nutriție pentru că astăzi aproape oricine are cunoștințe minime de alimentație se poate autointitula ,,nutriționist”, ,,consilier în nutriție”, ,,health coach”, ,,food coach” și așa mai departe.

Totuși, atunci când faci o alegere ce ține de sănătatea ta și nu numai, ar fi bine să ceri păreri avizate și să te documentezi bine înainte despre persoana pe care urmează să o contactezi. Altfel riști să îți faci mai mult rău decât bine.

Cine sunt specialiștii care pot da informații corecte în ceea ce privește nutriția?Amelia Selariu

Atunci când vine vorba de alimentația omului, nu e de glumă! Mai ales pentru că foarte multe boli derivă dintr-un stil de alimentație necorespunzător. Nu este suficient ca specialistul să știe doar câteva date despre sistemul digestiv sau despre compoziția alimentelor, ci e nevoie de un pachet mult mai larg de cunoștințe: de la anatomie, fiziologie, semiologie, la farmacologie, chimie, biochimie, genetică,  igienă și așa mai departe, pachet de cunoștințe care este obligatoriu și care nu se poate achiziționa în doar câteva ședinte de curs. E nevoie de o facultate de minim 3 ani în acest sens! În plus, e nevoie și de o educație individuală continuă.

În România, la ora actuală, există doar două tipuri de nutriționiști avizați care au studii universitare și postuniversitare:

  • medicii nutriționiști care au absolvit facultatea de Medicină Generală și s-au specializat pe nutriție urmând programe de rezidențiat, de licență sau postuniversitare;
  • nutriționiștii dieteticieni licențiați, care au absolvit specializarea de Nutriție și Dietetică cu o durată de 3 ani din cadrul Universității de Medicină și Farmacie. O mare parte au și studii postuniversitare (Master, Doctorat).

De ce anume este capabil un nutriționist dietetician licențiat?

Trebuie să știi că un nutriționist dietetician licențiat: Amelia Selariu

  • știe să identifice nevoile nutriționale și implicit poate și are dreptul legal să dea un diagnostic nutrițional
  • știe să ofere soluții optime ce se mulează în funcție de stilul de viață al fiecărui om în parte
  • știe să lanseze provocări  (stabilește obiective )
  • știe să introducă obiceiurile alimentare sănătoase în mod treptat (consiliere nutrițională)
  • oferă instrumentele potrivite la nevoie (program personalizat calculat atent)
  • ghidează spre mai bine și în același timp întreține evoluția.

De asemenea, nutriționistul dietetician licențiat poate să ceară și analize de laborator (sânge și/sau de urină, dozări hormonale etc.) pentru a determina dacă este nevoie să intervină în funcție de patologii. Dar față de un medic nutriționist, nu poate să dea diagnostic medical și are astfel obligația de a face trimitere către un medic specialist în caz de nevoie. În schimb poate și are dreptul să dea diagnostic nutrițional. În plus, poate să lucreze în echipă cu alți medici, fiind chiar recomandat să facă acest lucru pentru rezultate cât mai eficiente și rapide.

Mai trebuie să știi că se diferențiază de alți așa ziși ,,specialiști” sau ,,consilieri în nutriție” prin faptul că nu îți va prescrie niciodată pastile sau prafuri magice, rețete ,,miraculoase” de detoxifiere sau shake-uri minune care te scapă de cancer și nu îți va da nici aceeași dietă drastică ,,trasă la xerox, pe care o dă la toată lumea”. Nutriționistul dietetician licențiat se va concentra strict pe nevoile tale și va ajusta obiectivele în mod constant. În plus, întotdeauna se va ghida după studii științifice corect elaborate și verificate pentru ca tu să beneficiezi de cele mai bune rezultate atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Alege înțelept!

Pe curând. :)

 

Mulțumesc Remus Toderici pentru poze.